Näppäimistöjä

Tulinpa ottaneeksi kuvia joko yhä käytössä olevista tai jo välivarastoon, muille käyttäjille tai poistoon siirtyneistä näppäimistöistäni. Olen yrittänyt järjestää kuvat summittaiseen aikajärjestykseen hankinta-ajan mukaan vanhimmasta uusimpaan, mutta koska monet laitteista ovat palvelleet useampaan kertaa eri käytöissä, järjestys ei välttämättä ole tismalleen oikea.

KeySonic, laattahiirellinen mininäppäimistö (PS/2)

Laattahiirellinen valkoinen KeySonic-mininäppäimistö (PS/2)

Tämä on vielä vanhoilla PS/2-liittimillä toimiva laattahiirellinen mininäppäimistö, jossa on saksalainen näppäimistöasettelu ja näppäinhatut. Alempaa löytyvä musta USB-liittiminen KeySonicin mininäppis on tämän uudempi versio.

Tämä oli varsinainen murheenkryyni. Ilmeisesti jonkin kosketushäiriön vuoksi näppäimistöllä oli taipumus alkaa silloin tällöin kuvitella, että Ctrl-näppäin oli painettu pohjaan, jolloin tietenkään näppäimistöä ei voinut käyttää. Joskus ainoa tapa saada tilanne asettumaan oli vetää näppäimistö irti koneesta ja kytkeä uudelleen.

Logitech, multimedianäppäimistö (langaton)

Logitech-multimedianäppäimistö (langaton)

Tämä varhaisehko langaton rumilus oli varsin pitkään päänäppäimistöni.

Hyvää oli yleinen asettelu ja ennen kaikkea intuitiivisesti toiminut äänenvoimakkuudensäätöpyörylä. Huonoa Logitechille tavanomainen ”tussu” kosketustuntuma, hurja energiankulutus (söi paristoja kuin pieni eläin) ja suurikokoinen, pitkän langan päässä oleva USB-porttiin kiinnitettävä langaton vastaanotin, joka onneksi tosin palveli myös samaan pakettiin kuulunutta hiirtä. (Hiiri muuten oli paketin hankalampi tapaus, koska se vasta paristoja kuluttikin eikä edes sopinut kunnolla käteen.)

KeySonic, laattahiirellinen täyskokoinen (PS/2)

Laattahiirellinen täyskokoinen KeySonic-näppäimistö (langaton)

Tässä on esimerkki siitä, miten hyvä idea voidaan pilata parilla typerällä tempulla.

Käytettyäni aikani KeySonicin laattahiirellisiä mininäppäimistöjä aloin ihmetellä, miksei laattahiirtä – joka mielestäni on paras ohjauslaite: aina juuri siinä missä sen odottaa olevan – voi olla täyskokoisessa näppäimistössä. No, löytyi tämä KeySonic.

Hyvää tässä on vain laattahiiri ja täyskokoisuus.

Ensimmäinen huono puoli on syvyys – laite on lähes neliömäinen. Toinen huono puoli on se, että laitetta on lyhennetty leveyssuunnassa tasan väärin, siirtämällä keskiosio käyttökelvottomaan paikkaan yläoikealle eikä mielekkäämmin poistamalla numeronäppäimistöä. En koskaan ole kokenut tarvitsevani erillistä numeronäppäimistöä, mutta keskiosiosta monet toiminnot löytyvät minusta kätevämmin kuin numerolukon takaa.

Sitten se murskaavin typeryys. Katsahtakaapa välilyöntinäppäimestä vasempaan. Siellä ovat Ctrl-, Super/Win- ja Alt-näppäimet aivan kuten pitääkin. Mutta mitä on niiden alapuolella?! Joku ääliö on keksinyt asettaa sinne nukkutilanäppäimen! Arvatkaapa montako kertaa sormeni hapuili Alt-painiketta ja osui nukkupainikkeeseen, jolloin kone joko nukahti sen siliän tien tai (harvemmin) antoi jonkin kyselyikkunan, jolla nukahtamistarve piti vahvistaa.

KeySonic, laattahiirellinen mininäppäimistö (USB)

Laattahiirellinen musta KeySonic-mininäppäimistö (USB)

Langallinen (USB) laattahiirellinen mininäppäimistö. Tämä on ollut ankarassa käytössä, mikä näkyy laattahiiren kulumisena.

Hyvää: toiminut vuosikaudet kuin junan vessa. Vasta nyt on alkanut ilmetä sellaista, että jokin näppäimistä ei enää toimikaan (nuoli ylös). Olen käyttänyt tätä paljon koneita asennettaessa, koska yhdellä liittimellä saa niin näppäimistön kuin hiirenkin.

Labtec (langaton)

Labtec-näppäimistö (langaton)

Tämä jo edesmenneestä Vapaavalinta-liikkeestä tehty heräteostos (pakettiin kuuluneine hiirineen) toimi yllättävän pitkään päänäppäimistönäni sen jälkeen, kun jostain syystä olin saanut ainakin tarpeekseni Logitechin multimedianäppäimistön hankalasta vastaanottimesta ja hurjasta paristonkulutuksesta.

Näppäimistötuntuma ei ollut halpanäppikseksi mitenkään huono ja paristonkulutuskin inhimillinen. Varastointi tosin ei tunnu tehneen laitteelle hyvää, koska parilla viime kerralla kun olen kokeillut, yhteys näppäimistön ja vastaanottimen välillä tuntuu käyneen heiveröiseksi: aina välillä jokin näppäimenpainallus putoaa matkalta pois.

Deltaco (langaton)

Laattahiirellinen Deltaco-näppäimistö (langaton)

Niin hölmöltä kuin se jälkeenpäin tuntuukin, tämä täyskokoinen Deltaco oli ensimmäinen yritykseni ostaa olohuoneessa olevaan multimediakoneeseen langaton näppäimistö-hiiri-yhdistelmä.

No, edellisvuosikymmenellä mikronäppäimistöjä ei vielä niin paljon ollutkaan myynnissä tai niiden hinnat olivat hirveitä, ja laitteen markkinointikuvakin saattoi valehdella koon pienemmäksi.

Itse asiassa pariin otteeseen olen käyttänyt tätä työkoneeni näppäimistönä aivan työkäytössä. Kaarevuuteen tottuu pian eikä näppäintuntuma ole mitenkään erityisen huono, joskin pehmeä… mutta…

Aivan kuten Ionessa, tässäkin osoitinlaite on pilattu vähällä: laattahiiri on näppäimistön oikeassa laidassa, sen painikkeet lankun toisessa eli vasemmassa laidassa. Osoitinlaitteen käyttö vaatii siis tyypillisesti kahta kättä.

IOne, mininäppäimistö (langaton)

Tuttihiirellinen IOne-mininäppäimistö (langaton)

Langaton tuttihiirellinen mininäppäimistö. Tuttihiiri eli ohjaussauva näppäimistön yläoikeassa kulmassa on itse asiassa katkennut (mikä kuvasta ei erotu), mutta puolipallomaista ohjainta voi edelleen käyttää.

Hyvää tässä oli näppäimistötuntuma, huonoa ”tutin” (hiiriohjaimen) ja hiiren painikkeiden älytön sijoittelu: edellinen yläoikealla, jälkimmäiset ylävasemmalla! Käytännössä hiiren käyttö vaatii siis aina kumpaakin kättä.

Logitech DiNovo Mini, ”mikro”-näppäimistö (langaton)

Logitech DiNovo Mini -mininäppäimistö (langaton)

Ehdin ostaa useampia erilaisia ”mikro”-näppäimistöjä olohuoneessa pyörivää multimediakonetta tai TV-tallenninta varten ennen kuin löysin tämän Logitech DiNovo Minin.

Hyvää tässä on pieni koko, hyvä akkukesto ja kannen ansiosta siisti ulkonäkö. Huonoa tietenkin näppäimistöasettelu ja monet puuttuvat näppäimet, joiden takia tällä ei kovin kauaa mitään konetta käytetä.

Erityinen kiusankappale on yläoikean kulman hiirtä korvaava pyörylä, joka palvelee myös nuolinäppäiminä – kunhan ensin muistaa asettaa vierellä olevan kytkimen aina oikeaan asentoon! Yleensä tästä on vain harmia, koska aina huomaa olevansa tasan väärässä tilassa.

Asus, täyskokoinen matala näppäimistö (USB)

Kalvokytkiminen Asus-näppäimistö

Tämä Asuksen kalvokytkiminen matala täyskokoinen näppäimistö ei itse asiassa koskaan ole ollut minulla isommin käytössä. Tämä tuli kokeilukoneeksi hankkimani Asus eeePC -koneen mukana, mutta siinäkin tapasin mieluummin käyttää langatonta näppäimistöä – etenkin koska kokeilukone tapasi olla pakko sijoittaa johonkin hankalaan lokoseen.

Näppäimistötuntuma on inhottava eikä tähän tahdo saada sormiaan millään tottumaan.

Oyama, mikronäppäimistö (Bluetooth)

Langaton Oyama-bluetooth-näppäimistö

Haaveilin tablettia varten matkakäyttöön sopivasta Bluetooth-näppäimistöstä, ja tämä Oyama osui joskus Clas Ohlsonista silmään. Sain tämän jopa toimimaan, mutta paljon käyttöä tälle ei koskaan tullut. Mikronäppäimistö on kieltämättä matkakokoinen, mutta siitä luonnollisesti seuraa se, ettei tällä kirjoittaminen ole juurikaan sen mukavampaa kuin tabletin oman virtuaalinäppiksen käyttö.

Topre RealForce, täyskokoinen näppäimistö (USB)

Langallinen Topre RealForce -näppäimistö

Topre RealForce on nykyistä edellinen päänäppäimistöni. Näppäimistö on vankkaa tekoa ja painaa pari kiloa. Näppäimistövoima vaihtelee näppäimittäin, vaikka täytyy sanoa, etten itse sitä käytössä kauheasti huomannut.

Näppäimistö on hyvä ja laadukas, mutta näppäintuntuma ei mielestäni kaikkein paras. Tosin minä pidänkin äänekkäistä kalkattavista näppäimistöistä, jommoiseen tämä sitten vaihtuikin.

Loshine-mininäppäimistö (langaton)

Langaton pallohiirellinen Loshine-mininäppäimistö

Edelleen sarjassamme ”heräteostoksia Clas Ohlsonista”, tämä pallohiirellinen Loshine-mininäppäimistö osoittautui hieman liian pieneksi ja näppäimistötuntumaltaan hankalaksi ollakseen kelvollinen kakkoskoneen vakinäppäimistö, mutta on tätä silti tullut erilaisissa asennus- ym. -tilanteissa hintansa arvosta käytettyä.

Exibel, kaukosäädin/mikronäppäimistö (langaton)

Langaton Exibel-kaukosäädin/mikronäppäimistö (näppäimistöpuoli) Langaton Exibel-kaukosäädin/mikronäppäimistö (kaukosäädinpuoli)

Myös tämä oli varsin käyttökelpoiseksi osoittautunut heräteostos Clas Ohlsonista. Laitteen toisella puolen on kaukosäädintarpeisiin oleellisimmat painikkeet, toisella puolella näppäimistö. Lähinnä käytössä on ongelmana se, että joissakin tarpeissa laitetta täytyy käännellä ylösalaisin vähän väliä.

Deltaco TB-114 (langaton)

Langaton laattahiirellinen Deltaco-näppäimistö

Tämä langaton hyvin perusmallinen Deltaco-näppäimistö tuli ostettua kakkoskoneen vakionäppäimistöksi (ja hiireksi, koska pakettiin kuului semmoinenkin). Asettelu on hyvin perinteinen eikä syvyyssuunnassa ole tilaa tuhlattu. Jos jotain olisi toivonut, niin samanlaista säästöä leveyssuunnassa siten, että numeronäppäimistöstä olisi luovuttu.

Hyvää on se, ettei tässä ole kikkailtu missään. USB-vastaanotin on nykyaikaisimpaan tapaan äärimmäisen pieni eikä työnny USB-liittimen kyljestä ulos kuin juuri sen verran, että sormella saa otteen. Paristokestävyyskin on mainio.

Huono puoli on ikävän tussu näppäintuntuma.

CoolerMaster MasterKeys Pro S (USB)

Langallinen mekaaninen CoolerMaster MasterKeys Pro S -näppäimistö

Vuodesta 2018 pöytäkonekäytössä päänäppäimistöni on ollut tämä CoolerMasterin mekaaninen ja taustavalaistu näppäimistö, jossa on Cherryn ”siniset” äänekkäät ja äärimmäisen hyvän kirjoitustuntuman antavat kytkimet. Ei ole ollut muuta moitittavaa kuin se, että johtoliitäntä löytyy vain oikealta puolen ja sekin on suhteessa mukana tulevaan liittimeen väärin päin, kuten kuvasta nåkyy: johto tekee väistämättä kummallisen mutkan, ellei kone sattuisi sijaitsemaan käyttäjän vasemmalla puolen, missä tapauksessa taas liittimen sijainti oikealla puolen näppäimistöä olisi muuten outoa.

Rapoo 8000M (Bluetooth)

Langaton Rapoo 8000M -bluetooth-näppäimistö

Toiseksiviimeisin ostokseni helmikuulta 2020 on tämä Rapoo 8000 M -bluetooth-näppäimistö kakkospöytäkoneeseen. Hain nimenomaan pientä langatonta näppäimistö–hiiri-yhdistelmää, joka sopisi pöydälle pääpöytäkoneen ohjauslaitteiden rinnalle. Rapoo täyttää vaatimukset, mutta… huono kirjoitustuntuma on lopulta pienempi harmi siihen verrattuna, että bluetooth-yhteys menee virransäästöön hyvin nopeasti, minkä jälkeen herääminen kestää aina tovin. Päivittäinen käyttö koostuu siis merkittävässä määrin jonkin näppäimen paukuttamisesta muutamaan kertaan, jotta kirjoittaminen taas luonnistuu.

Logitech K400+ (langaton)

Langaton Logitech K400 -näppäimistö

Viimeisimmän näppäimistöni ostin Rapoon tilalle heräteostoksena Tampereen Lielahden Gigantista, koska paketti oli avattu ja sen sai halvalla. Logitech pysyy hereillä Rapoota selvästi paremmin ja kirjoitustuntumakin on parempi. Kauhean sujuvaa kirjoittaminen ei minulle silti ole näppäimistön lituskaisuuden ja ahtaan koon vuoksi, mutta yhtenäisenä mötikkänä tämä sopii työpöydälle selvästi sukkelammin kakkospöytäkonetta ohjaamaan.