Sanastiina-sanalistaselain

Kuvaus

Sanastiina on pieni wxPythonilla toteutettu ohjelma Kotuksen vuonna 2006 LGPL-lisenssillä julkaiseman sanalistan selailuun, suodatukseen, muokkaamiseen ja täydentämiseen.

Sanastiina mahdollistaa suodatuksen

  • sananmuodon perusteella säännöllisin lausekkein sekä
  • sanan numeerisen paradigman perusteella.

Sanastiinalla voi myös aakkostaa sanat niin tavalliseen kuin käänteissanakirjajärjestykseenkin.

Uutisia

Asennus

Ensin on noudettava ja purettava Kotuksen sanalista (joko .zip tai .tar.xz, samantekevää, kunhan tiedoston voi järjestelmässä purkaa). Purkupaikka on yhdentekevä, kunhan pääset siihen helposti selaamaan Sanastiinan tiedostonavausikkunasta.

Linux
Asennus Linux-ympäristöön on helppoa. Vaadittu Python-ohjelmointiympäristö on lähes poikkeuksetta asennettu jo valmiiksi, joten tarpeen on yleensä vain wxPython-tuen asentaminen. Debianissa ja Ubuntussa tämä tapahtuu esimerkiksi komennolla:
sudo apt-get install python-wxgtk3.0
ja openSUSessa komennolla:
sudo zypper install python-wxWidgets-3_0
Sanastiina toimii ainakin wxPythonin versioilla 2.8–3.0. Tämän jälkeen tarpeen on enää purkaa asennuspaketti johonkin kansioon ja käynnistää ohjelma sanastiina-tiedostosta esim. tiedostonhallinnasta kaksoisnapsauttamalla.
Microsoft Windows
Windowsissa on tyypillisesti asennettava ensin Python (joko virallinen jakelu tai esimerkiksi ActiveState ActivePython Community Edition), sitten wxPython. Sanastiinan asennuspaketin voi vain purkaa johonkin kansioon. Ohjelman voi käynnistää tiedostoa sanastiina.py kaksoisnapsauttamalla. Jos haluaa päästä eroon samalla ilmestyvästä konsoli-ikkunasta, tiedoston voi nimetä .pyw-päätteiseksi.

Lataus

Pakettien sisältö on täsmälleen sama, joten järjestelmästä riippumatta voi valita minkä vain. Linux-koneisiin järkevämpi on .tar.xz-, Windowsiin .zip.

Lue myös asennuksen järjestelmäkohtainen pikaohje luvusta Asennus.